LET YOUR BODY

Loving the new #MYLevisREVEL jeans! They fit perfectly and lengthen and lift my natural curves too

Be part of Malaysia's largest social media survey and you could get rewarded!

Be part of Malaysia's largest social media survey and you could get rewarded!

NESCAFE

Follow @NescafeMalaysia now guys! You could win prizes from #StartwithNESCAFE up till 17 Oct

LATEST PROMO ABOUT PETROSAINS

Think science is no fun? Bring your family along, learn and have fun at the Petrosains Science Festival 2013, from 22-27 October at the Discovery Centre and Suria KLCC. The way we do it, science rocks!

LEAVE YOUR MESSAGE


ShoutMix chat widget

Tuesday, 30 August 2011

PHOTOSCAPE

Hari ni, saya nak perkenalkan satu software yang sangat powerful untuk edit grafik dan pelbagai faedah sampingan lain seperti snap gambar screen komputer anda(tengok contoh kat bawah) dan savekannya. Bukan sekadar print screen je.



Software ni sangat berguna kepada semua orang. Dan kepada rider yang banyak masuk event tu, pastilah banyak gambar yang dikumpul. Begitu juga dengan gambar2 yang anda tangkap di pelbagai lokasi di musim perayaan dan lain2 acara. Software ini pulak membolehkan anda melakukan pelbagai editing pada gambar. Saya akan bagi linknya dan anda boleh download dan nilainya sendiri.

Link 1 for info

Link 2 for download






01102011 >> KPLR 3RD EDITION





Masa
pada 01hb Oktober pukul 7.00 pagi - pada 02hb Oktober pukul 5.00 ptg

Lokasi
PDG BESAR - SADAO - KLONG NGEK - CHAN NA - SONGKLA - HATYAI - PDG BESAR

Dianjurkan Oleh:

Maklumat Lanjut Start/Finish at Padang Besar, Perlis

Route : Padang Besar – Sadoa- Klong Ngaik – Tantawi – Chana – Songkla –Hatyai / Hatyai – Sadao – Pdg Besar.

Closing Date (Registration/Payment) : 10 SEP 2011
. . . . . ::: Limited to 200 riders ::: . . . .
"1st come, 1st served"

The Ride : - Preferrable Road Bike.

• 01st Oct Time 0700H - Meet at Padang Besar, (Imigration Complex Parking, Pdg Besar Perlis). All rider will be given 'TULIP' for reference of place/distance.

• After documentation, Ride from Pdg Besar – Sadao – Klong Ngaik (approx. 40km. - Escort group ride) (click) utk lokasi Pdg Besar dan tempat berkumpul.

• From Klong Ngaik ride at your individual phase to Tantawi and Cha Na for Breakfast / Lunch at KM 87.

• Regroup and ride to Songkla(km 120) and Hatyai (km 153). Day 1 finish at 153km at Hotel Regency Hatyai (Old Wing - facilities: swimming pool and gym). (kordinat:………….)

• 02nd Oct Time 1300T - Regroup for departure. Route Hatyai - Sadao - Pdg Besar - approx 60 km. Regroup at Padang Besar for documentation.

Support Team:

- NO SUPORT LORRY. Every team have to organise their own support car to bringing their baggage and uncomplete rider:

Rule of The Road and The Ride :

• Know ur' pace and be in group i.e. Slow, Medium or Fast.

• KPLR 2011 'suitable for all level from beginners to hardcore.

• Bring your own snack food, fluids and drink for/on the ride.

• Spare cash money Thailand Bath at least 300.00 Bath.

• Bring at least 2 spare tubes, pump, 2 water bottles and some pocket food.

• Medium group rides are 'recreationa'l and those 'excited'and wanting to test their fitness, join Fast group.

Registration :

• Registration for KPLR III -2011 : RM 70.00 only including accommodation (sharing - 2 persons), t-shirt and administration.

• Accommodation :~ Regency Hotel ~ Hatyai (kordinat N 7.00619 x E 100.47128)

• If you need 2b alone - let us know.

Payment and Contact Person :

• ZanKX ~ h/phone 019 5775488 - Perlis, Alor Star & Jitra - CIMB Bank Acc No: 0901-0002401-20-8 for HASLIZAN HASSAN.

• Ramly SP ~ h/phone 012 9385016 - Sg. Petani, Baling & Gurun

• Estima h/phone 019 5587511 ~ Manjung, Perak - Johor. Bank Acc No: Maybank 158293517375 for SHARIFUDDIN MOHD SUFI.

• Tok Megat ~ h/phone 012 423551 - Kulim, Gerek Gunung, MKH & Penang - MBB Acc No: 107117294127 for MEGAT ABD HALIM.

Before Ride :
• Make sure your bike is in good condition.
• Bring/check your spare tubes, pump, some pocket food.
• Border pass, International Passport.
• Money - at least 300.00 Thailand Bath.
• Hand phone.

Last But Not Least :

• Learn some basic Thai words (click)

• Happy Cranking !

~ Khaw Khurn Kharp!

CLICK HERE FOR FACEBOOK LINK






Monday, 29 August 2011

COMB

Masih tak cukup sikat atau sikat selalu hilang. Cubalah guna sikat yang ini. Tentu berbaloi kan?


Diperbuat daripada besi yang dicat dengan 'powder coating'.
Direkabentuk oleh Knowhow Shop LA, terletak di Viginia, AS.



Cuma masalahnya ialah tempat nak ikat rantai kunci.
Nampak macam tak ada. Ada nampak tak?




PICTURES HAVE THEIR WORDS - P2

Sekali lagi, kita layan gambar2 pelik serata dunia..


Ini adalah wajah Elaine Davinson, wanita paling banyak memiliki tindik di muka.
Berapa banyak? 6,725 tindik kesemuanya.



Manusia terbang, Yves Rossi semasa di Grand Caryon pada 7 Mei 2011.
Terbang setinggi 200 kaki selama 8 minit dengan suit jetnya



Seekor anak tikus pada roti sandwish yang dibeli oleh Stephen Force secara online dari sebuah pasaraya terkemuka membolehkannya memenangi kes saman $26,625. Ketika bersiap hendak menyediakan roti sandwish kepada anaknya, dia menyangka bahawa itu adalah perbezaan warna pada roti. Tetapi setelah diteliti, didapati objek tersebut mempunyai bulu.


.
Ini adalah 'poodle', yang mana bulunya diwarnakan(dyed) menyerupai warna beruang panda di Shanghai, China pada 20-September2010


Yang ini pula ialah Perry Watkins, seorang Britishdalam kereta mininya yang dinamakan 'Wind Up' di Essen, Germany. Kereta ini diiktiraf sebagai kereta terkecil di dunia yang memiliki kebenaran untuk berada di jalanraya. Tingginya hanya 41 inci, panjangnya 51 inci manakala lebarnya 26inci. Mempunyai tali pinggang keledar dan boleh mencapai kelajuan 40 batu sejam, bersamaan 64 km sejam.


Yang ini pula kucing bernama stewie, yang diiktiraf sebagai kucing paling panjang di dunia, iaitu 48.5 inci. Huh! 4 kaki tu..


Ini pula seekor anjing yang bernama Ripley. Semasa dibersihkan, petugas menemui
lipas yang hidup dan mati dalam 2.5poung bulu yang telah dipotong.



Ini pula ialah drone aircraft(pesawat tanpa pemandu) yang dinamakan nano-hummingbird. Sayap berukuran 6.5 inci, bergerak selaju 17 km sejam dengan hanya mengepakkan sayapnya. Beratnya? Lebih ringan dari bateri AA


Ini pula ialah seekor 'dragon fish' yang turut mempunyai gigi di lidahnya.
Bagaimanapun, saiznya hanya sebesar pisang sahaja. Kalau tidak....

OK, rasanya dah cukup la kot 9 keping. Sok2 kita tunjuk lagi. Jangan lupa klik share dengan kawan2.





11092011 >> KAYUHAN JALUR GEMILANG 1 MALAYSIA






Atau klik sini untuk borang


TQVM/TKBB/Syukran kepada penyumbang2 gambar yang telah membawa kita semua kepada event yang diadakan di Johor. Without their commitment, tak dapat le kita merasa suasana kemeriahan event tersebut. Excelent photos through excellent photographers.

KAYUHAN JALUR GEMILANG 1 MALAYSIA, PERINGKAT NEGERI JOHOR..

PADA : 11 SEPTEMBER 2011

TEMPAT : DATARAN TASEK PUTIH, KLUANG

JAM : 8.00 AM

PENDAFTARAN: PERCUMA

-CABUTAN BERTUAH

-HADIAH KREATIVITI HIASAN BASIKAL BERTEMAKAN 1 MALAYSIA

-TSHIRT PERCUMA

-JALUR GEMILANG

-SIJIL PENYERTAAN

-TURUT SERTA BEKAS-BEKAS PELUMBA BASIKAL NEGARA

UNTUK MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI:

EN.M.KUMARESAN 016-2255695

EN.MUSAIRI MUSA 013-3955695

EN.KHARUL NIZAM 012-9949465

EN.SHAHIMAN 017-8829002




Sunday, 28 August 2011

PICTURES HAVE THEIR WORDS - P1

Oleh kerana kita semua pakat nak berhari raya, so tak banyak gambar rider yang ada. Masing-masing dah bersiap atau yang sesetengahnya dah sampai di kampung dah pun. So, kali ni kita layan beberapa gambar kisah benar yang diambil dari pelbagai sumber dalam library internet aku. Jom layan....


Anak ikan, cicak dan kura-kura dimasukkan dalam cecair khas dan dijual di gerai tepi jalan di Beijing, China pada harga 10Yuan(USD1.50). Penjual mendakwa, cecair khas dimasukkan membekalkan makanan dan oksigen kepada binatang tersebut


Gambar ini diambil oleh seorang petugas Riverside Country Animal Services, menunjukkan German Shepherd berusia 8 bulan bernama Rebel tersangkut pada dinding setebal 18 inci dan diselamatkan setengah jam kemudian


Seorang lelaki membawa seekor anak lembu menaiki motosikal di
San Antonio de Los Banos, Havana, Cuba


Seekor anjing betina menyusukan 4(2 jantan + 2 betina) ekor anak harimau di Zoo Taiyuan di Taiyuan, China. Emak harimau tu tak mahu menyusukan anaknya dan tugasnya diambilalih oleh seekor ibu anjing yang baru melahirkan anaknya di kampung tersebut


Ini Malaysia punya! Dijumpai oleh saintist bernama Indraneil Das di hutan pulau Borneo di Malaysia. Nama saintifiknya Microhyla nepenthicola sebesar lebih kurang kacang hijau dijumpai di sekitar tumbuhan carnivorous pada 26 Ogos 2010


Basikal melekat. Gambar ini dirakam pada 07062010 di Millbury, Ohio,
Amerika Syarikat selepas dibadai dengan tornado



Rumah terbalik di Gettorf, Germany dirakam pada 30 Mac 2010.
Menjadi salah satu tarikan pelancong dan dikenakan bayaran untuk melihat rumah ini.
Bertuah, kita free je.

Apa lagi, click le "like" kat box sebelah kanan tu supaya setiap kali saya updates blog ni, anda akan dapat maklumatnya. Lagi satu, please share with your friends. Seperti saya selalu kata, pahala kebaikan dengan hanya satu click......










Saturday, 27 August 2011

MASIH ADA MASA/STILL HAVE TIME?


Hadrat Ubadah Bin Samit ra telah bertanya kepada Nabi Muhammad SAW tentang Lailatulqadar. Lalu Baginda bersabda : “Lailatulqadar berlaku dalam bulan Ramadhan pada sepuluh yang akhir. Sesungguhnya Lailatulqadar berlaku pada malam-malam yang ganjil, pada malam ke 21, 23, 25, 27 atau 29 ataupun pada malam terakhir dari bulan Ramadhan. Sesiapa yang bangun beribadat pada malam-malam itu dengan iman dan niat untuk mendapatkan ganjaran, semuanya dosanya yang terdahulu akan diampunkan. Antara tanda-tanda Lailatulqadar ialah keadaan terang dengan langit yang bersih, tenang lagi sunyi, tidaklah terlalu panas dan tidaklah terlalu sejuk. Seolah-olah bulan sedang memancar(kerana banyak nur keruhanian). Bintang-bintang tidak digunakan untuk melontar syaitan pada malam itu sehingga ke pagi. Antara tanda-tanda Lailatulqadar lagi ialah sesungguhnya matahari akan terbit keesokkan paginya tanpa cahaya yang bersinar kuat. Matahari terbit dalam bentuk satu bulatan yang rata seperti bulan purnama. Allah SWT telah mengharamkan syaitan keluar bersama matahari pada hari itu(sebaliknya pada hari-hari yang lain syaitan akan muncul di tempat matahari terbit)

Keterangan

Perkara yang tersebut di awal hadis ini telahpun dinyatakan dalam hadis yang terdahulu. Pada akhir hadis dinyatakan beberapa tanda Lailatulqadar dengan sungguh jelas dan tidak perlu kepada sebarang penjelasan lagi. Selain itu, ada lagi beberapa tanda yang dinyatakan dalam riwayat-riwayat dan juga disebutkan oleh mereka yang pernah mengalami malam tersebut khasnya apabila matahari terbit pada pagi hari itu, matahari akan terbit tanpa sinaran yang memancar kuat. Tanda ini banyak dinyatakan dalam hadis-hadis dan sentiasa ditemui. Selain itu, ada lagi beberapa tanda, tetapi tanda-anda ini tidaklah semestinya berlaku. Hadrah Abdah bin Abi Lubabah ra berkata : “Saya telah merasai air laut pada malam ke 27 Ramadhan dan sesungguhnya saya telah mendapati air laut itu betul-betul tawar.” Hatrat Ayyub bin Khalid rah. pula berkata: “Sayaterpaksa mandi pada satu malam. Saya telah mandi dengan air laut lalu mendapati air itu tawar. Kisah ini berlaku pada malam yang ke 27.” Para masyaikh menulis bahawa pada malam Lailatulqadar semua benda akan bersujud. Sehingga pokok pun akan rebah ke bumi dan kemudian akan bangun ke kedudukan asal kembali. Walau bagaimanapun, perkara-perkara sebegini adalah berkaitan dengan kasyaf dan tidak dapat disedari oleh semua orang.

Dipetik dari Fadhilat Ramadhan(buku di bawah)


Selagi lemang tak dimakan pada siang hari, selagi itulah pemburuan malam Lailatulqadar mesti diteruskan.... Peringatan untukku dan rakan-rakan sekelian, perjalanan kita ke syurga masih ada peluang...(Please share, kebaikan/pahala dengan satu klik. tkbb)




LEAVE YOUR MESSAGES AT CBOX