LEAVE YOUR MESSAGE


ShoutMix chat widget

Sunday, 4 December 2011

Widgets

MY FIFTH SON'S STORIES : SCABIES

Today, just wanna share one story about my last son story, tentang sakitnya. OK. Lebih kurang 2 weeks ago, bawah ketiak dia ada something macam kurap. So, just pi beli ubat kat farmasi.Lepas tu, nampak macam nak baik dan kering. But, suddenly, kami perasan kat badan my fifth son tu macam berbintik-bintik dan anakku mengadu gatal2. Bawa ler jumpa doktor pulak kat Poliklinik swasta. Katanya, alergy atau alahan. RM30. Ubat pun diberi but lepas 1 week still no improvement. Gatal dan bintik2 di badannya bertambah.
Leher anak aku

Kebetulan wife aku balik kampungnya di Baling. Lepas dengar nasihat kakaknya, bawa jumpa sorang lagi doktor kat Baling tu. Kali ni, doktor kata dia kena scabies/kudis buta. RM75 dan ubatnya seperti di bawah. Cuma ada dia bagi ubat antibiotik dan ubat tahan gatal yang tak diambil gambarnya.Tapi still gatal2 pada malam hari. Kelmarin(3Dis2011) keluar cari another doktor. Rupa2nya kat Sg Petani ni, hari Sabtu merupakan hari cuti bagi semua doktor2 pakar, baik di klinik swasta mahupun hospital swasta
.
Hari ni, 4Dis2011 buat keputusan ke Hospital Pantai Sg Petani.

Doktor pakar kanak-kanak

Ubat-ubatnya


Resitnya..RM81.25 Berbaloi kan dengan ubat2nya dan penjagaan kulit?

Bila tengok kepada resitnya, baru aku perasan yang Doktor Mohamad Shahbodin tak ambil profesional fee yang biasanya diambil oleh semua doktor2 pakar di Hosp Pantai. Terima kasih doktor.

Actually, tujuan aku menulis artikel ini ialah nak berkongsi beberapa perkara:
1. Doktor ni macam student dalam kelas la jugak. Walaupun mungkin dari kelas pandai, namun dalam kelas pandai sekalipun, ada yang dapat no 1 drpd 35 pelajar dan ada yang dapat no last. Maknanya sekalipun semua doktor adalah doktor, namun terdapat perbezaaan kualiti di kalangan doktor sendiri. Ada yang 'doktor yang mendapat no 1 dalam kelas' dan ada doktor yang 'cukup2 makan' je dalam exam tu. Terpulang pada anda untuk mencari
'doktor yang mendapat no 1 dalam kelas' bagi merawat anda/ahli keluarga anda.
2. Scabies ni ambil masa sedikit untuk sembuh(menurut kata dr Shahbodin)
3. Aku nak syorkan Hospital Pantai sebagai hospital alternatif sebab walaupun statusnya sebagai hospital swasta, namun dari segi harga perkhidmatan dan caj rawatan, kebanyakan orang yang aku temui bersetuju yang Hosp Pantai lebih berpatutan dari segi harga dan kualitinya.


*Artikel ini adalah pandangan dan pendapat penulis sahaja.


Comments
0 Comments

0 ulasan:

LEAVE YOUR MESSAGES AT CBOX