LEAVE YOUR MESSAGE


ShoutMix chat widget

Tuesday, 18 October 2011

Widgets

JAMBATAN KE DUA PULAU PINANG KALIS GEMPA BUMI


17 Oktober, 2011 17:13 PM

Jambatan Kedua Pulau Pinang Djangka Siap Lebih Awal - Shaziman

GEORGE TOWN, 17 Okt (Bernama) -- Kemajuan projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang mencapai 65 peratus dan dijangka siap lebih awal daripada yang dijadualkan iaitu pada November 2013, kata Menteri Kerja Raya Datuk Seri Shaziman Abu Mansor.

Beliau berkata melihat kepada kesungguhan pihak kontraktor melaksanakan projek itu, ia mungkin akan siap dua bulan daripada yang dijadual.

"Kemajuan pembinaan projek ini sedikit sebanyak dipengaruhi oleh faktor keadaan cuaca dan sekiranya keadaan cuaca mengizinkan, saya yakin projek ini akan siap lebih awal kerana setakat ini kemajuan projek telah dua peratus mendahului jadual," katanya kepada pemberita selepas melawat tapak projek Jambatan Kedua Pulau Pinang Isnin.Terdahulu, Shaziman meminta syarikat yang mengambil bahagian dalam pembinaan projek itu melatih lebih ramai tenaga kerja tempatan.

"Saya berasa terkilan apabila dimaklumkan bahawa untuk tahun ini, tidak ada penyertaan daripada pelajar universiti dalam pembinaan projek ini, kerana ini adalah satu-satunya peluang untuk pelajar kejuruteraan menimba ilmu, khususnya dalam projek pembinaan yang bersaiz sebegini besar," katanya.

Shaziman berkata tahun lepas, penyertaan pelajar universiti dalam projek itu adalah lebih kurang 50 orang dan mereka dibayar elaun.

"Jambatan boleh dibina bila-bila masa sekiranya kita ada wang, tetapi pengetahuan itu penting dan saya mahu warga Malaysia menimba ilmu daripada projek pembinaan jambatan sebesar ini," katanya.

Projek pembinaan jambatan berharga kurang daripada RM4.5 bilion itu adalah usaha sama antara China Harbour Engineering Company Ltd dan UEM Builders Bhd, yang bermula pada 2008.

Jambatan Kedua Pulau Pinang sejauh 24 kilometer itu merupakan yang terpanjang di Asia Tenggara, menghubungkan Batu Maung di bahagian Pulau dan Batu Kawan di bahagian tanah besar.


GEORGE TOWN, 17 Okt -- MERCU TANDA BARU... Deretan tiang konkrit dibina bagi Jambatan Kedua Pulau Pinang yang bakal menghubungkan Batu Maung di sebelah pulau dan Batu Kawan di Seberang Perai merupakan jambatan sejauh 24 kilometer yang terpanjang di Asia Tenggara. Projek pembinaan jambatan itu bermula pada 2008 dan dijangka disiap pada 2013.
Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Shaziman Abu Mansor mengadakan lawatan kerja ke tapak projek jambatan berkenaan di sini hari ini.
Jarak antara Jambatan Pulau Pinang dengan Jambatan Kedua Pulau Pinang adalah kira-kira lapan kilometer dimana ianya merupakan jambatan pertama di dunia menggunakan bahan dari getah bagi menghadapi menyerap gegaran gempa bumi.

Foto dan Informasi sumbangan BERNAMA


Comments
0 Comments

LEAVE YOUR MESSAGES AT CBOX