LEAVE YOUR MESSAGE


ShoutMix chat widget

Wednesday, 12 October 2011

Widgets

ISU SEMPADAN MALAYSIA-INDONESIA CETUS RUSUHANJAKARTA, 12 Okt -- Pihak polis cuba mengawal para anggota Forum Betawi Rempug (FBR) kira-kira 650 orang berdemonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia selama satu setengah jam mulai 1 petang di Kuningan, Jakarta Selatan hari ini.
Mereka tidak berpuas hati setelah Timbalan Ketua Suruhanjaya I, Dewan Perwakilan Rakyat Tb Hasanuddin hujung minggu lalu mendakwa Indonesia kehilangan 1,400 hektar di Camar Bulan serta 800 meter garis pantai di Tanjung Datu, yang didakwa diambil oleh Malaysia.
Dakwaan beliau bagaimanapun segera disangkal beberapa menteri kabinet Indonesia kerana ia tidak berasas.
-- foto/informasi sumbangan BERNAMA


12 Oktober, 2011 21:26 PM

Cermin Pos Pengawal Kedutaan Malaysia Jakarta Pecah Dalam Demonstrasi


JAKARTA, 12 Okt (Bernama) -- Isu sempadan Malaysia-Indonesia di Kalimantan Barat yang dihangatkan oleh media tempatan telah menyebabkan sekumpulan rakyat Indonesia mengadakan demonstrasi dan bertindak liar depan Kedutaan Besar Malaysia di sini pada Rabu sehingga merosakkan cermin pos pengawal.

Kumpulan dari Forum Betawi Rempug (FBR) yang berjumlah kira-kira 650 orang berdemonstrasi selama satu setengah jam mulai pukul 1 petang, melempar benda keras seperti batu, kayu dan buluh serta telur ke dalam kawasan kedutaan.

Ini menyebabkan cermin pos pengawal dan beberapa lampu pagar kedutaan pecah hingga melukakan sembilan anggota polis yang berkawal di situ.

Para penunjuk perasaan itu dikatakan membantah tindakan Malaysia yang didakwa kononnya mengambil tanah seluas lebih 1,000 hektar secara haram di Kalimantan Barat.


JAKARTA, 12 Okt -- Para anggota Forum Betawi Rempug (FBR) kira-kira 650 orang berdemonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia selama satu setengah jam mulai 1 petang di Kuningan, Jakarta Selatan hari ini.Mereka tidak berpuas hati setelah Timbalan Ketua Suruhanjaya I, Dewan Perwakilan Rakyat Tb Hasanuddin hujung minggu lalu mendakwa Indonesia kehilangan 1,400 hektar di Camar Bulan serta 800 meter garis pantai di Tanjung Datu, yang didakwa diambil oleh Malaysia.Dakwaan beliau bagaimanapun segera disangkal beberapa menteri kabinet Indonesia kerana ia tidak berasas.
-- foto/informasi sumbangan BERNAMA


Kumpulan itu dipimpin Pengarah FBR Edwan Hamidy.

Pejabat Kedutaan Besar Malaysia tidak melayani sebarang nota bantahan dari kumpulan itu kerana dakwaan mereka itu tidak benar.

Para penunjuk perasaan menjadi marah apabila dihalang oleh pihak polis daripada memasang bendera FBR di pintu pagar bangunan pejabat kedutaan itu sehingga mereka bertindak liar merempuh anggota polis.

Pasukan polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata ke arah mereka bagi mengawal keadaan daripada menjadi bertambah buruk.

Isu pertikaian sempadan itu berlaku apabila Timbalan Ketua Suruhanjaya 1, Dewan Perwakilan Rakyat Tb Hasanuddin hujung minggu lalu mendakwa Indonesia kehilangan 1,400 hektar di Camar Bulan serta 800 meter garis pantai di Tanjung Datu, yang didakwa telah diambil oleh Malaysia.

Dakwaan beliau bagaimanapun segera disangkal beberapa menteri kabinet Indonesia kerana ia tidak berasas.


JAKARTA, 12 Okt -- Antara ragam demonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia, Kuningan, Jakarta Selatan yang dilakukan anggota kumpulan Forum Betawi Rempug (FBR) hari ini.

Mereka ialah Menteri Penyelaras Kementerian Politik, Undang-Undang dan Keselamatan Djoko Suyanto; Menteri Luar Marty Natalegawa; Menteri Dalam Negeri Gamawan Fauzi; dan Menteri Pertahanan Purnomo Yusgiantoro.

"Tidak timbul sebarang pertikaian sempadan antara Indonesia dan Malaysia kerana kedua-dua negara merujuk pada perjanjian persefahaman yang dibuat semasa era pemerintahan Belanda dan British pada 1891, 1915 dan 1928," kata Marty.

Perjanjian yang ditandatangani antara Belanda dan Inggeris itu telah menetapkan garis sempadan kedua-dua negara itu dan sejak sekian lama tidak ada sebarang pertikaian mengenainya.

Sumber dari BERNAMA
[Tawaran Terhad RM10k disini]


Comments
0 Comments

LEAVE YOUR MESSAGES AT CBOX